SANNE Praktijk voor Huidtherapie

Heuvelenweg 40

7991 CM Dwingeloo

  • Facebook
  • Instagram

De gevaren van de zon!

March 30, 2015

 

De zon heeft negatieve effecten op de huid maar ook positieve effecten. Laten we beginnen met de positieve effecten. 

 

Positieve effecten zon

Aanmaak van vitamine D.  In de huid worden onder invloed van zonlicht actieve vitamine D metabolieten gevormd, die voor de calcium huishouding in het lichaam van essentieel belang zijn.  Ziekten die ontstaan door een tekort aan vitamine D zijn rachitis of Engelse ziekte. 

Deze ziekten zijn zeer zeldzaam doordat vitamine D momenteel ook aan voedsel toegevoegd wordt.  Daarnaast zorgt de zon voor een positieve energie en wordt je er vrolijk van! 

 

Negatieve effecten zon

Helaas zijn er ook negatieve effecten van de zon. Een frequente blootstelling aan zonlicht kan leiden tot veroudering van de huid en een verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker. De laatste jaren is het populair geweest om een bruin kleurtje te hebben. Dit bruine kleurtje betekent echter alleen maar dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de zon.                                             

Pigment heeft een filterende werking waardoor het de huid beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Onder invloed van zonnestralen neemt dan ook het aantal functionele melanocyten (produceren melanine(kleurtje) en de pigmentaanmaak toe.  Melanine absorbeert dus warmte-energie van de zonnestralen, waardoor de huid minder snel verbrandt en langer aan zonlicht blootgesteld kan worden.  Melanine functioneert als een parasol voor het DNA in de chromosomen van de celkern tegen schadelijke golflengten van het zonlicht. Melanine is dus belangrijk in het voorkomen van huidkanker.                                                                                                                            

Maar de andere kant van melanine is dat het ook hyperpigmentatie kan veroorzaken (hyperpigmentatie is te veel pigment). Daartoe behoort ook melasma. Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die verergert bij blootstelling aan zonlicht. Een veel voorkomende vorm van melasma is een zwangerschapsmasker (chloasma).

Donker gepigmenteerde , grillig begrensde vlekken in het gelaat zijn heel herkenbaar. Zij komen symmetrisch voor op het voorhoofd, de slapen, de wangen, de bovenlip en de kin. Melasma verdwijnt na de zwangerschap niet altijd. De aandoening kan ook voorkomen tijdens het gebruik van orale anticonceptie ‘de pil’. Bij het staken van de pil verdwijnen de vlekken niet altijd. Een oorzaak waarom de een hier wel last van heeft en de ander niet is niet bekend. 

Wel is duidelijk dat er bij melasma een toename is van zowel het aantal als de activiteit van de pigmentvormende cellen in de huid. Bij de behandeling van melasma staat het vermijden van zonnestralen voorop. Daarnaast zijn er veel crèmes met  pigmentonderdrukkers. Momenteel worden er ook steeds met chemische peelings toegepast bij het ‘bleken’ van de pigmentvlekken. 

Duidelijk in dit stukje is dus dat de zon zeker ook positieve effecten heeft maar daarnaast weegt dit niet op tegen de schadelijke effecten van het zonlicht. Gebruik een zonbescherming van minimaal factor 30 en breng dit elke 2 uur opnieuw aan. Dit is al belangrijk als je boodschappen gaat doen, ramen wassen of een lekkere wandeling of fietstocht buiten maakt! Dit zijn de momenten dat de huid ook zonlicht krijgt en dan zo hard die bescherming nodig heeft. 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

February 4, 2019

Please reload

Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square