top of page
127456386_m.jpg
PIGMENTATIE
Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en zijn – afhankelijk van het huidtype – donker of licht van kleur. Op het moment dat de huid overmatig pigment aanmaakt, spreken we van een hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie komt het meest voor bij vrouwen met een (licht) getinte huid.
Wist je dat uit recente onderzoeken blijkt dat 39% van hyperpigmentatie ontstaat door het blauw licht van laptops en telefoons? Gebruik een dagverzorging met blauw licht filter als je last heb van pigmentatie.
Uit onderzoek blijken verschillende risicofactoren een rol te spelen bij het ontstaan van hyperpigmentatie, bijvoorbeeld een genetische aanleg, zonlicht, geslacht, leeftijd, hormonen, zwangerschap, schildklierafwijkingen, medicatie en cosmetische producten.
Lees verder
ZWANGERSCHAPSMASKER

Als hyperpigmentatie een hormonale oorzaak heeft, wordt het melasma genoemd (ook wel bekend als zwangerschapsmasker). Melasma kenmerkt zich door donkere, onregelmatig gevormde vlekken op wang, neus, bovenlip en/of voorhoofd.

 

Hyperpigmentatie kunnen oppervlakkig zijn (epidermaal) of dieper in de huid liggen (dermaal), of een combinatie van beide zijn.

WAT IS DE OORZAAK?

De onderliggende oorzaak van hyperpigmentatie is een overmatige activiteit van de melanocyten (de pigmentvormende cellen). Deze overactiviteit kan verschillende oorzaken hebben: niet alleen krijgen melanocyten signalen om grote hoeveelheden melanine aan te gaan maken, maar het kan ook veroorzaakt worden door afbraak van collageen, afwijkingen in de huidbarrière, oxidatieve stress (een teveel aan vrije radicalen) en/of zonlicht (niet alleen UvA en UvB, maar ook en vooral HEV (High Energy Visible) en het zogenaamde blue light dat wordt afgegeven door kunstlicht van onder andere beeldschermen.

CTA
IMG_1119.jpg
In de praktijk wordt uitgebreide hyperpigmentatie behandeld met peelings en microneedling.
Jarenlang onderzoek naar de oorzaak en behandeling van hyperpigmentatie en melasma heeft de effectiviteit van bepaalde ingrediënten aangetoond. Wij werken dan ook uitsluitend met producten die deze ingrediënten bevatten.
Kleinere pigmentvlekken worden vaak behandeld met de laser. Welke behandeling het meest geschikt is wordt besproken tijdens een intake
HEB JIJ LAST VAN PIGMENTATIE?
Mijn team en ik helpen je graag met een passend behandelplan. Boek een intake en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.
sanne-13.jpg
bottom of page