top of page
AdobeStock_334775737.jpeg
STEELWRATJES
Fibromen - beter bekend als steelwratjes - zijn goedaardige huidtumoren en komen bij 25% van de bevolking voor. Fibromen zijn opgebouwd uit bindweefsel en worden een steelwratje genoemd omdat het aangroeisel met een klein steeltje vastzit aan de huid. Steelwratjes zijn vaak huidkleurig of iets donkerder dan de huid en komen veel voor onder de oksels of in de hals.

Ze zijn meestal enkele millimeters groot, maar dit varieert tot wel 2 centimeter. Naarmate je ouder wordt, kan het aantal en de grootte van de steelwratjes toenemen.

 

Ondanks wat de naam doet vermoeden zijn steelwratjes geen familie van de  wratten. Steelwratjes ontstaan namelijk niet door een virusinfectie, maar door een verstoring in het vetweefsel.

Afbeelding1.jpg
VERSCHILLENDE SOORTEN STEELWRATJES
Anker 1

OORZAAK VAN STEELWRATJES

Over de oorzaak van steelwratjes is nog weinig bekend. Wel is het duidelijk dat ze het gevolg zijn van een verstoring in het vetweefsel. Iedereen kan spontaan steelwratjes krijgen, hoewel ze meestal voorkomen bij volwassenen.

 

Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van steelwratjes zijn genen, leeftijd en wrijving van de huid (hals, liezen, oksels en onder de borsten).

BEHANDELING

Steelwratjes worden behandeld met de laser of met elektrische coagulatie. Welke behandeling ingezet wordt bekijken wij altijd op dat moment.

Meestal is na één behandeling het steelwratje al helemaal verdwenen. Wij proberen de eerste behandeling alle steelwratjes die aanwezig zijn direct te behandelen.


 

bottom of page