top of page
AdobeStock_417454859-aangepast.jpg
ACNE
Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij puistjes voorkomen. Dit zijn kleine ontstekingen van de huid in en rondom de haarzakjes.  Acne kan voorkomen bij iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur en zelfs huidtype. Tieners krijgen vaak acne door de puberteit die zorgt voor een vergrote talgproductie
Wist je dat acne bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voorkomt? Wat kun je doen als acne niet vanzelf weggaat? We leggen je uit wat acné precies is, wat je eraan kan doen om het te verminderen of voorkomen. 
Soorten acn

SOORTEN ACNE

Tieners krijgen vaak acne door de puberteit die zorgt voor een vergrote talgproductie.

 

Bij volwassenen zijn er meer oorzaken waardoor acne kan ontstaan. Het kan variëren van factoren van binnenuit (stress, genetische aanleg, hormoonverstoringen, immuunsysteem, microbioom en voeding) tot factoren van buitenaf (levensstijl, cosmetica gebruik, omgevingsfactoren).

VOLWASSEN ACNE

Acne op latere leeftijd (vanaf 25 jaar) heeft vaker te maken met hormonale schommelingen, chronische stress en omgevingsfactoren. Vaak zie je vooral ontstekingen rond de mond, op de kin, langs de kaaklijn en onderkant van de wangen.

Het komt voor bij gevoelige huidtypes, die vaak hyperpigmentatie hebben, met kleine littekentjes en voortijdige huidveroudering. 

Naarmate je huid ouder wordt produceert deze minder talg maar krijgt deze meer ontstekingen. Door een vertraagde celvernieuwing genezen ontstekingen langzamer, waardoor dit langer aanhoudt en vaak geneest met een donker litteken. Dit kan uiteindelijk resulteren in een snellere veroudering van de huid.

JEUGDPUISTJES

Meestal begint acne in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat.​ De talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden groter en maken meer talg aan. Als er te veel talg wordt gemaakt, hoopt het zich op en raakt de talgklier verstopt. Deze ophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. 
In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën en vetzuren in. Op een bepaald moment scheurt de talgklier open. De talg, de bacteriën en de vetzuren komen in de huid terecht. Daardoor ontsteekt de huid en er ontstaan pukkels en puistjes.

Goede huidverzorging is juist met acne erg belangrijk. Gebruik je de verkeerde verzorging en cosmetica, dan gaat dit de acne alleen maar verergeren.

volwassen acne assema_edited.jpg
VOLWASSEN ACNE
puber acne eigenfoto_edited.jpg
PUBER ACNE

DE 5 HOOFDOORZAKEN VAN ACNE

1. Overactieve talgklieren

Acne ontstaat alleen waar zich talgklieren bevinden en deze bevinden zich in de grootste concentratie op het gezicht en bovenlichaam. Als gevolg van stress en hormoonschommelingen stijgt onze talgproductie met als gevolg dat er meer talg is dat kan blijven plakken in onze poriën.

 

2. Keratinisatie proces

De huid verliest haar dode huidcellen door een natuurlijk afschilferingsproces. Bij acne gaat dit 5 keer sneller, waardoor een ophoping veroorzaakt wordt. Als dit samengaat met overactieve talgklieren dan leidt dit tot een verstopte porie. 

 

3. Bacteriën

Wanneer bacteriën zich in een zuurstofvrije omgeving (bij een verstopte porie) gaan voeden van de talg in de follikel (porie), veroorzaakt dit irritatie in de porie. Het gevolg is het ontstaan van een puistje.

 

4. Huidveroudering als gevolg van inflammatie

Irritaties en ontstekingen houden langer aan doordat het huidvernieuwingsproces vertraagt naarmate de huid ouder wordt. Enzymen die een rol spelen in de wondheling (zoals collagenase) verantwoordelijk voor de collageenafbraak, langer nodig zijn. Uiteindelijk gaat dit leiden tot snellere huidveroudering.

 

5. Acne restschade

Een verkleuring van de huid na een puistje noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is een overdreven reactie van de pigmentcellen op een trauma. Het zijn donkere verkleuringen die soms jarenlang zichtbaar zijn. 

Behandeling
DSC_1350.JPG
ZO KUNNEN WIJ JE HELPEN

Een acne behandeling is maatwerk en dus afhankelijk van de status van jouw huid. Zo gebruikt de huidtherapeut lasertherapie, microneedling of een chemische peeling.

 

Als je voor het eerst bij ons komt, hebben we altijd een intake. Tijdens de intake bekijken we jouw huidconditie aan de hand van een huidscan.

 

Wij vragen o.a. ook naar jouw levensstijl en voedingspatroon en gewoontes. Zo krijg jij een persoonlijk behandelplan met advies voor thuisverzorging zoals skin care producten en supplementen.

 

Tijdens de intake beginnen we met een eerste  behandeling van 30 minuten.

HEB JIJ LAST VAN ACNE?
Mijn team en ik helpen je graag met een passend behandelplan. Boek een intake en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.
sanne-13.jpg
bottom of page